Аналіз матчу Базель – Дніпро.


 «Базель» найбільш недооцінена команда серед всіх суперників українських клубів в весняній частині євро кубків, трьох разовий чемпіон Швейцарії останніх років, та стабільний євро кубковий боєць. Крім цього варто додати не вдалу гру українських команд, та «Дніпра» зокрема проти швейцарських.

 

 До протистояння команди підійшли в хорошому настрої, «Дніпро» здобув перемоги в останніх 5 матчах на зборах, «Базель» в якого вже розпочалось друге коло чемпіонату Швейцарії розгромив на вихідних в домашньому матчі «Сьйон» з рахунком 3-0.

 

 Формації команд.


Мурат Якін застосовує в «Базелі» тактичну схему 4-1-4-1, яка при веденні захисних дій перетворюється в 4-3-3, та в 4-4-2, таке тактичне розташування дозволяє «Базелю» нав’язувати боротьбу супернику в середині поля, зберігаючи компактність захисних побудов, та при відборі м’яча швидко розгортати контратаки не поступаючись кількісно опоненту, переважно через короткий пас. При цьому «Базель» вміє вести наступальні дії і завдяки «лонг-болам», посилаючи м’яча на Штреллера, який завдяки своїм антропометричним даним гарно веде боротьбу в повітрі, в матчі проти Дніпра він виграв 78 (!) відсотків верхових єдиноборств. При веденні позиційних атак в опорну зону здебільшого опускається Джефрі Діє, який складає пару центральних півзахисників з Кабралом, для контролю м’яча,  через короткий та середній пас, загалом точність передач в даному матчі склала 67% для швейцарців, тоді як в Кабрала та Діє – 91 та 82 % відповідно. Важко переоцінити вплив Штреллера і на ведення позиційних атак команди, як вже було відмічено Марко габаритний гравець (195 см.) при цьому він досить технічний, тож бере участь як в початковій стадії розвитку атак, так і в завершенні.

 

В співвідношенні сторін атаки Мурат Якін віддає перевагу правому крилу ,де він застосовує зв’язку братів-близнюків  Філіпа та Давида Дегенів, Давида часто і цей матч не став виключенням змінює єгиптянин Мохамед Салах, якого в меншій мірі можна назвати командним гравцем, проте Мохамед  більш швидкісний гравець та схильний до індивідуальних дій, на позиції лівого «вінгера» грає Штохер, хоча його зона дій не обмежується лівим краєм, часто зміщується в центр, та міняється позицією з Штреллером, під Штохером в захисті грає Парк Джо –Хо, та пару центральних захисників складають Драгович та Шер.

 

Варто відзначити, що швейцарці гарно організована та дисциплінована команда.

 

Хуанде Рамос використовує в «Дніпрі» розташування 4-4-2, або 4-2-2-2.

 

В центрі захисту Хуанде Рамос віддав перевагу зв’язці Мазух, Чеберячко, залишивши новачка Дугласа в запасі, враховуючи антропометрію останнього можливо варто було кидати в бій новачка, Евген виграв лише 33% верхових єдиноборств, що для центрального захисника жахливий результат. На відміну від «Базеля»  який будує свої атаки більше через правий край, дніпропетровці надають перевагу лівому та взаємодії гравців Стрініч – Коноплянка,  одна з причин такого співвідношення сторін в атаці,  може бути в тому, що Хуанде Рамос не дозволяє обом фланговим гравцям підключатись в атаку, побоюючись залишати центральних захисників в випадку контратак на власні ворота в  ситуаціях 2 на 2 з нападниками суперника,  з огляду на це Віталій Мандзюк переважно залишається за лінією м’яча, та не заповнює утворені зони в атаці, контролюючи власну зону,  таким чином в захисті «Дніпра» практично завжди перебуває три захисника. Іншою причиною може слугувати відсутність взаємодії гравців правого крила «Дніпра» в зв’язку з частою ротацією на цих позиціях. Кравченко та Ротань  мали покривати центральну частину поля,  Джуліано здвоював правий фланг з Мандзюком в захисті, в нападі діяв як з права, так і в центрі поля під двома нападниками Калінічем та Зозулею. Варто відзначити, що «Базель»  завжди веде боротьбу за ініціативу та право володіти м’ячем, тому Джуліано мав більше зміщуватись в центральну частину для створення кількісної переваги над опонентом на окремій ділянці поля.

 

На картинці приведені середньо зважені позиції гравців в матчі.

 

 

Відзначимо, що Філіп Деген та Парк Джо-Хо, не властиво для себе та для гри «Базеля» в цілому, мало підключались в атакуючі дії колективу,  що видно з середніх позицій гравців на полі, не дозволяючи створювати кількісну перевагу на флангах гравцям «Дніпра». Якщо Рамос, як один з варіантів залишає в обороні Мандзюка не допускаючи ситуацій 2 в 2, то Якін в даному матчі залишав за лінією м’яча 4 гравців, побоюючись швидкісних атак дніпропетровців.

 

Як вже вище зазначалось, швейцарці завжди ведуть боротьбу за ініціативу на полі, намагаючись володіти територією та м’ячем, агресивно вступаючи в боротьбу в центральній частині поля, застосовуючи колективний пресинг та відбір м’яча, з огляду на перебіг побій в перші хвилини гри, план на гру від Хуанде Рамоса також передбачав компактне розташування в другій зоні футбольного поля, з пресингом на межі зон, та спробую залишити «Базель» без м’яча. З боку наведена картинка, з зонами дій команд в матчі, як бачимо, «Дніпру» вдалося захопити територію та відсунути гру від власних воріт, змістивши акценти в центральну зону та ближче до воріт суперника, хоча володіння м’ячем залишилось паритетним між опонентами, з невагомою перевагою за українцями 52 на 48. Гра рясніла великою кількістю єдиноборств на протязі всього матчу, в чому по перерві «посприяла» погода.

 

На малюнку 1, видно застосування колективного пресингу  українцями,  шість гравців «Дніпра» активно пресингують шістьох гравців «Базеля» на протязі 30-ти секунд,  до 20-ї хвилини гри можна підібрати декілька епізодів з застосуванням пресингу, як зі сторони підопічних Хуанде Рамоса, так і з сторони суперників.

 

На малюнку 2, бачимо в виконанні дніпропетровців «високий пресинг» на половині поля суперника, п’ять гравців  пресингують п’ятьох опонентів,  до двадцятої хвилини гри «Дніпру» вдалось заволодіти територією, проте використати її не змогли.

 

На малюнку 3, вісім гравців «Дніпра» ведуть захисні дії проти чотирьох футболістів «Базеля», цей епізод важливий для розуміння, з яким бажанням  швейцарці вступали та вели  боротьбу, в даному випадку вони виграли три єдиноборства в штрафному майданчику суперника, що і призвело до голу, який зовсім не витікав з перебігу подій на полі.

 

Гол на невеликий відрізок часу надломив дніпропетровців, і тільки під кінець першого тайму вони змогли створити перший та єдиний гольовий момент в грі, загалом на перший тайм припало лише по одному моменту від команд, та «Базель» був винагороджений за бажання з яким підопічні Мурата Якіна діяли на протязі всього матчу.

 

По перерві Хуанде Рамос провів заміни, не змінюючи формації команди, але з бажанням зіграти «ширше», щоб розтягнути захисні побудови швейцарців, Джуліано змістився в центральну зону до Ротаня, а Матеус мав займати максимально «широку»  позицію на правому крилі атак «Дніпра», по позиції помінялись Калініч та Селезньов, Мурат Якін провів можна сказати свою планову заміну, замість Дегена вийшов Салах, на позицію правого «вінгера» гравець більше індивідуального плану, з хорошими швидкісними характеристиками. «Базель» продовжував діяти дисципліновано та компактно, пресингуючи захисників «Дніпра» та не даючи змогу швидко розвивати атаки.

 

На малюнку 4, показаний пресинг «Базеля» на захисників дніпропетровців.

 

На малюнку 5, ще один епізод з командним пресингом «Базеля» на половині поля українців, варто відзначити, що йшла 88 хвилина гри, та фізична готовність швейцарців дозволяла їм застосовувати складний футбольний елемент «колективний пресинг».

 

Підсумок.


Якість футбольного поля внесла корективи в гру, в якійсь мірі нівелюючи швидкісні характеристики футболістів групи атаки «Дніпра»,  на перший план вийшли єдиноборства, верхові єдиноборства, та відбори, за всіма цими компонентами гри,  дніпропетровці суттєво поступились колективу Мурата Якіна, які здійснили 28 відборів проти 17 в «Дніпра», та виграли 67% (!) єдиноборств,  що в кінцевому результаті вилилось в рахунок 2-0 на табло. «Дніпро» виявився не готовим до такого перебігу подій на полі.  Перед матчем відповіді в Дніпропетровську  шанси колективу Хуанде Рамоса виглядають примарними , але вони є та за них варто боротись!

 

Статистика матчу.

 

Нижче приведений відео ряд, з нарізками епізодів застосування пресингу та високого пресингу «Дніпра», також відібрані декілька атак дніпропетровців, плюс голи Базеля. Прошу вибачити за не високу якість зображення, але знайшов лише Satrip та IPTV.

 

 

Ссылка на видеообзор матча.

 

ua-football.com